Lendumgruppen

Stokholm-Lendum

Stokholm Lendum-kolonnen.

Navne med forbehold.

Mekaniker Henry Christensen, Frederikshavn

Maskinarbejder Kaj Hansen, Frederikshavn født 14.11.1926

Læge Børge Nielsen. Var læge i Lendum fra 1937-1946, blev i februar 1944 opfordret til at være med i en 6-mandsgruppe

Guldsmed Oluf Henry Pedersen. Født 10.1. 1914 i Frederikshavn, Død 5. 5. 1945 på Marinelazarettet i Frederikshavn

Ekspedient Knud Thomsen fra Lendum

Svejser Robert Mellerup Jensen, f. 1.3.1901 i Halling sogn Randers Amt d. 3.5.1945 i Frederikshavn

Thorkild Petersen.

Sognepræsten i sognet Aasted-Skærum Poul Westergaard-Nielsen var også med og gik under jorden  november 1944.

Ung student Erik Winther  Christensen

Denne liste over folkene fra Lendum og Stokholmkolonnen. Måske var der flere medlemmer, dette vides ikke. Kilde: Modstandsdatabasen, Frihedsmuseet. 

Om Stokholmkolonnen er kilderne med forbehold: Vendsyssel Tidende maj 1945, mindre klip fra lokale arkiver og tilsendte personlige beretninger. Pastor Lissy Christensen, Lendum Kirke.

En mindesten er rejst ved med navne Robert Mellerup Jensen, Oluf Pedersen. Thorkild Petersen besluttede at fortrække gruppen til Lendum, hvor man havde kontakt til Børge Nielsens kone i lægeboligen. Hun sørgede for indkvartering af gruppen på gårde rundt omkring Lendum. ”Harald" kom til at bo på gården Stokholm” og gruppen fik derfor tilnavnet ”Stokholmkolonnen” Den modtog nedkastninger og transporterede våben til Frederikshavn.

Lægen, Børge Nielsen født i 1908. Som ung læge besatte han sig i 1937 i Lendum som praktiserende læge. Udover sin lægegerning kom han med i modstandsbevægelsen i november - december 1943 og i februar 1944 kom han i forbindelse med en gruppe i Hjørring, muligvis med Store og Lille Johs. Holger From og måske Hans Braad Sørensen. Lægen skriver også at de i Hjørring-gruppen havde kontakt med en telegrafist  og  det betød naturligvis kontakt med England/SOE. I en besked fra England fik de ordre om at etablere en nedkastningsplads  og her faldt valget på en egnet plads øst for Klosterskoven. Hvad der sker ude på nedkastningspladserne må du lige vente med at læse i bogen.